Kennis van concurrentieregels van textielbedrijven kan hoger
Bedrijven mogen samenwerken om hun sector te verduurzamen
Er is een nieuw onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gepubliceerd, waaruit onder andere naar voren komt dat de kennis van de concurrentieregels van textielbedrijven hoger kan. Het onderzoek is gedaan onder bedrijven van verschillende sectoren, waaronder 31 bedrijven binnen de textielsector.
Uit het onderzoek komt onder andere:
- Belang samenwerking: alle textielbedrijven vinden het (heel) belangrijk voor de verduurzaming in de sector om samen te werken met afnemers of leveranciers. Ook de samenwerking met concurrenten wordt als belangrijk gezien (60%).
- Bekendheid ruimte voor duurzaamheid: 31% van de textielbedrijven had wel eens gehoord dat de concurrentieregels meer ruimte geven voor duurzaamheidssamenwerkingen, maar ook een groot deel wist dit niet.
- Bekendheid met wat wel en niet mag: een deel van de textielbedrijven weet niet wat wel of niet is toegestaan binnen de concurrentieregels, zo denkt 19% onterecht dat het wel is toegestaan om met concurrenten af te spreken de prijzen voor klanten te verhogen zodat er kan worden verduurzaamd.
- Informele beoordeling: De grote meerderheid van de textielsector is nog niet op de hoogte van de mogelijkheid van een informele beoordeling; slechts 9% kent het.
- Naleving: 10% ziet wel eens afspraken tussen concurrenten die verduurzaming tegengaan, 37% ziet dit wel eens bij grote en belangrijke bedrijven in de sector.
Het onderzoek laat zien dat de kennis binnen de sector hoger mag. Dit is vooral belangrijk omdat de sector samenwerken belangrijk vindt. Door de kennis te verhogen kan men samenwerken op een verantwoorde manier.
En goed nieuws: door een informele beoordeling van ACM mogen textielbedrijven samenwerken om de sector de verduurzamen via het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen (hierna: het Textielverbond).
“Het Textielverbond is een samenwerkingsinitiatief tussen bedrijven in de kleding-, schoenen-, leer- en textielsector, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Doel van de samenwerking is om mensenrechten, milieudoelen en dierenwelzijnseisen beter na te leven in productie- en toeleveringsketens. De ACM concludeert dat deze samenwerking in lijn is met de concurrentieregels. Het initiatief laat zien dat de concurrentieregels geen belemmering zijn om sectorbrede duurzaamheidsafspraken te maken.” Lees meer over de beoordeling van het Textielverbond.
Meer informatie?
Wil je meer weten over het Textielverbond en hoe je hieraan kunt deelnemen? Lees dan hier verder.
Wil je alle resultaten van het onderzoek van ACM teruglezen? Op bladzijde 11 is een samenvatting van de textielsector te lezen.
Het laatste nieuws

Ontwikkelpaden: werken aan perspectief in de textielsector
De mode-, interieur-, tapijt- en textielsector staat voor grote uitdagingen: talent aantrekken, behouden én toekomstgericht ontwikkelen. Met het project Ontwikkelpaden werkt Modint Academy – met steun...

Aanmelden voor Textielverbond kan nog!
Bedrijven die werk willen maken van duurzaamheid en zorgplicht in de kleding-, textiel- en schoenenbranche kunnen zich nog tot 30 juni aanmelden voor het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen....

Corporate Responsibility Update nr. 4, 2025
French Environmental Labelling explained and EU Product Environmental Footprint method (PEFCR) approved by EC