Neem deel aan Het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen
Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat bijna alle bedrijven samenwerking met afnemers en leveranciers belangrijk vinden om te verduurzamen (>90%). Mooi nieuws, zeker nu Het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen open is voor deelname als nieuwe sectorale samenwerking (hierna Textielverbond).
De voorloper op het Textielverbond, was het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT). Dit liep van 4 juli 2016 tot 31 december 2021. Het doel was om substantiële verbeteringen te realiseren in de keten van de kleding- en textielproductie. Dit convenant voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) ondersteunde bedrijven met handvatten om negatieve impact van hun activiteiten en zakelijke relaties te voorkomen en aan te pakken. Door gezamenlijke activiteiten en projecten hebben bedrijven en stakeholders problemen aangepakt die individuele bedrijven niet alleen konden oplossen.
Na het stoppen van het CKT, was er vanuit de deelnemers en stakeholders de wens om door te gaan in een nieuwe sectorale samenwerking. Met de introductie van Het Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen faciliteren we sectorale samenwerking en het bundelen van krachten van stakeholders en bedrijven, om samen onder begeleiding van de SER te werken aan impact in onze keten.
Waarom deelnemen?
Door deel te nemen aan het verbond positioneren bedrijven zich sterk ten opzichte van wetgeving op duurzaamheid en MVO, zoals CSRD, CSDDD en de Forced Labour Regulation. Dit biedt niet alleen waardevolle kennis en ondersteuning, maar versterkt ook de reputatie bij consumenten, investeerders en partners.
Due diligence op mensenrechten, dierenwelzijn en milieu vereist een strategische en collectieve aanpak. Veel sociale initiatieven dekken niet alle thema’s en gaan niet diep genoeg de keten in. De nieuwe regelgeving (Forced Labour Regulation) stelt echter strengere eisen: bedrijven moeten aantonen dat ze dwangarbeid voorkomen en risico’s in hun ketens actief aanpakken. Vooral in de kledingsector is dit een groot risico, omdat misstanden diep in de keten vaak onzichtbaar blijven. Dit vereist een grondige due diligence-aanpak, inclusief milieu- en dierenwelzijnsaspecten, om compliance-risico’s te minimaliseren.
Een collectieve aanpak biedt de meest geloofwaardige oplossing. Samenwerken binnen het verbond geeft toegang tot erkende experts en betrouwbare netwerken, iets wat commerciële consultants niet kunnen bieden. Dit bespaart bedrijven tijd en vergroot de kans op succes.
Due Diligence: wat houdt het in?
Het verbond volgt de OESO-richtlijnen, die internationaal worden toegepast. Bedrijven moeten hun toeleveringsketens doorlichten om risico’s op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en dierenwelzijn te identificeren en aan te pakken. Deze worden internationaal toegepast in EU en nationale wetgeving op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat komt erbij kijken:
- Transparantie – Bedrijven moeten stapsgewijs productieprocessen en toeleveringsketens inzichtelijk maken, in lijn met CSRD en CSDDD. Eerst de productielocaties van hun eindproducten en later de materiaalproductie.
- Risicoanalyse –Bedrijven gaan gericht werken aan hun belangrijkste risico’s, zoals dwangarbeid of vakbondsvrijheid in risicovolle landen, met als doel daadwerkelijke verbeteringen in de toeleveringsketen te realiseren.
- Verantwoorde inkoop – Bedrijven wordt gevraagd om duurzame relaties met hun leveranciers op te bouwen en inkoopprocessen te verbeteren, zoals het op tijd betalen en het aanpassen van bestellingen zonder negatieve gevolgen voor werknemers.
- Klachtenmechanisme – Bedrijven moeten zorgen dat werknemers en belanghebbenden op een veilige en effectieve manier klachten kunnen indienen over arbeidsomstandigheden of milieuproblemen.
- Monitoring & Rapportage – Jaarlijkse rapportages over de voortgang zijn verplicht, zodat bedrijven transparant en zichtbaar blijven over hun inspanningen. Hierbij wordt wel gezocht naar een monitoring die passend is en niet tot meer administratieve lasten.
Hoe worden bedrijven geholpen?
De overeenkomst helpt bedrijven eenvoudiger te voldoen aan duurzaamheids- en due diligence-eisen met:
- Netwerk & stakeholders – Toegang tot experts in risicolanden zoals Bangladesh, India en China. Zeker in het kader van en naleving van de dwangarbeidverordening is dit zeer relevant.
- Modelbeleid & tools – Kant-en-klare modellen en stappenplannen zoals een IMVO-modelbeleid en een stappenplan voor riscioanalyses, zodat bedrijven direct aan de slag kunnen.
- Training & advies – Praktische trainingen over arbeidsrechten en vakbondsvrijheid, ondersteund door sterke branche- en vakbondsnetwerken.
- Geautomatiseerde monitoring – Een gebruiksvriendelijk systeem voor efficiënte voortgangsbewaking, zonder onnodige administratieve lasten.
- Aanpassingen aan wetgeving – De overeenkomst sluit aan op de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en internationale richtlijnen, waardoor bedrijven voorsprong krijgen en voorbereid zijn op toekomstige regelgeving.
- Flexibiliteit – Bedrijven bepalen hun prioriteiten binnen de risicomodules en kunnen vrijstellingen krijgen voor reeds aangepakte risico’s.
- Juiste stakeholders – Het is voor partijen steeds belangrijker om de samenwerking met de juiste stakeholders aan te gaan. Dit wordt ook verlangd van de CSRD en internationale richtlijnen. Het verbond is een laagdrempelige manier om kwalitatieve input te krijgen van de juiste stakeholders
Deelnemen aan het verbond?
Meer weten over deelname? Neem contact op met Miriam Geelhoed via geelhoed@modint.nl.
Het laatste nieuws

Lancering app duurzaamheid: een SLIM-project Mode(rn) samenwerken
In samenwerking met Livera, Schuurman, Jeans Centre, Kyra en Nine en Co is door de Human Talentgroup en Modint Academy een innovatieve stap gezet richting een duurzamere toekomst op de werkvloer. Met...

What’s Up – Vinted-CEO: ‘Consuminderen is niet realistisch. De meeste mensen willen niet als kluizenaars in een bos leven’
Het voor u verzamelde bedrijfs- en economische nieuws uit de sector - 22 april
