Textile ETP conferentie; de textielindustrie moet aan de bak
Afgelopen week kwamen ruim 250 professionals uit de textiel- en kledingindustrie bij elkaar voor het jaarlijkse Textile ETP congres. Er werd veel gesproken over recycling, ecodesign, het digitale product paspoort en de rol van technologie bij de transitie naar een duurzame en circulaire textiel- en kledingindustrie. Relevante thema’s voor zowel onze leden als de Nederlandse textielsector. En dus was onze nieuwe innovatieregisseur bij het congres aanwezig.
Textile ETP opende met de boodschap dat we ons bevinden in een defining decade for the textile industry. Jarenlang is er gewerkt aan ambitieuze EU-wetgeving en deze wordt nu stap voor stap geïmplementeerd. De hele set van maatregelen moet de Europese textielindustrie uiteindelijk verduurzamen, transparanter en circulair maken. Als industrie moeten we dus flink aan de bak.
Uitdagende concurrentiepositie gerecyclede vezels
Met de UPV Textiel wetgeving als aanjager, is textielrecycling al geruime tijd een hot topic – zo ook tijdens Textile ETP. Rooskleurig is het beeld dat wordt geschetst alleen niet: er is beperkte toegang tot voldoende en consistente post-consumer textiel als grondstof voor recycling, operationele kosten zijn hoog, kosten om de technologie op te schalen zijn fors, kwaliteit van gerecyclede vezels is minder dan die van virgin vezels en ook de vraag naar garens en stoffen met post-consumer recycled content blijft uit. Dat de vraag uitblijft is – uiteraard – grotendeels te wijten aan de hogere kosten, waarbij je zou kunnen beargumenteren dat virgin vezels simpelweg te goedkoop zijn. Want ondanks inflatie, is de prijs van katoen sinds de jaren ‘70 vrijwel niet gestegen.
Ondanks alle uitdagingen, riep EURATEX (Europese belangenorganisatie voor kleding en textiel) op dat we als sector een manier moeten vinden om de logistieke keten en technologie achter gerecyclede garens en stoffen in stand te houden en te verbeteren. Vanuit het Versnellingshuis (opent in nieuw tabblad) en op aanvraag van de Dutch Circular Textile Valley (DCTV) (opent in nieuw tabblad), waar o.a. Modint in het bestuur zit, buigt het ketenregie team circulair textiel en de scaling pilots van de Stichting UPV Textiel zich over deze thematiek in Nederland. Immers, over een aantal jaar zal onze sector in heel Europa moeten voldoen aan de UPV Textiel wetgeving. Dan hebben we deze logistieke keten en technologie hard nodig.
Ontwerprichtlijnen voor recyclebaarheid
Een interessante case study die tijdens één van de breakout sessies werd gepresenteerd was T-Rex. Binnen dit project hebben meerdere spelers samengewerkt om de gehele waardeketen van kledingrecycling te begrijpen en zo te identificeren wat nodig is om te kunnen opschalen. Met deze insteek werd niet alleen gekeken naar het moment dat een kledingstuk wordt afgedankt voor recycling, maar ook naar het moment dat het wordt ontworpen. Want wanneer je als ontwerper textiel- of kledingitems ontwerpt die zo lang mogelijk mee kunnen gaan en zo efficiënt mogelijk gerecycled dienen te worden, is het essentieel dat je weet waar een ontwerp aan moet voldoen om recycling ook echt mogelijk te maken.
Om design for recyclability aan te jagen, heeft de in Nederland gevestigde start-up Arapha, op basis van de leringen uit het T-Rex project, een design toolkit ontwikkeld met technische ontwerprichtlijnen om de recyclebaarheid van kleding te verbeteren. Deze richtlijnen worden rond 20 mei online gepubliceerd en kunnen kosteloos worden gedownload en gebruikt. Aan textiel- en kledingmerken om er hun voordeel mee te doen! Wanneer de toolkit beschikbaar is, plaatsen we in dit artikel een link ernaartoe.
Het Digitale Product Paspoort als omzetkanaal
Met de vele wet- en regelgeving die op onze sector afkomt, is het logisch dat bedrijven als eerste prioriteit hebben hieraan te voldoen. Toch is het niet onverstandig om alvast vooruit te kijken, bijvoorbeeld als het gaat om het Digitale Product Paspoort (DPP). Huidige prototypes van het DPP werken meestal met een QR-code. Wanneer je deze scant, kom je terecht op een online pagina met verplichte informatie, zoals van welk materiaal een product is gemaakt. Echter, je kan hier ook niet-verplichte informatie kwijt. En dat maakt van het DPP óók een nieuw kanaal waarmee je klanten kunt bereiken.
Met bovenstaande in gedachte, heeft de Zweedse hogeschool Borås met meerdere partijen gekeken naar hoe je het DPP, onderdeel kunt maken van je kanaal- en omzetstrategie. Een richting waarmee binnen dit project is geëxperimenteerd, is het DPP in combinatie met Bencha. Dit is een dataplatform voor marktanalyses van tweedehands kleding. Dus stel, je bent uitgekeken op je jeans. Via het DPP i.c.m. Bencha kan je o.a. zien wat de gemiddelde verkoopprijs is van de jeans en de kans dat je deze verkoopt op de tweedehandsmarkt. Vervolgens zou je de jeans direct aan iemand anders online kunnen verkopen.
Transformatie textielindustrie
Textile ETP liet eens te meer zien dat er van alles mogelijk is om de textielindustrie te verduurzamen. Tegelijkertijd is dat in het huidige klimaat geen gemakkelijke opgave. De winstgevendheid van veel textiel- en kledingbedrijven staat onder druk en met uitzondering van een aantal grote internationale spelers, bestaat het aantal in de Europa gevestigde textiel- en kledingbedrijven voor ruim 80% uit het mkb met niet zelden nog geen tien medewerkers. Toch zijn het kleine niche brands die laten zien wat mogelijk is. Zo maken duurzame denim brands voor het middensegment goede en kwalitatieve jeans met zo’n 20% gerecycled post-consumer content. De grote spelers doen dit niet of nauwelijks.
EURATEX stelde tijdens het congres dan ook de vraag waarvan iedereen in de industrie het antwoord wel zou willen weten: “hoe stimuleren de vraag naar duurzaam textiel en hoe belonen we degene die investeren in duurzaamheid?”
Dat deze vraag onbeantwoord bleef, is wellicht omdat Textile ETP een specifieke doelgroep trekt. Iedereen die binnen Europa relevant is op gebied van textielonderzoek, koepelorganisaties (zoals EURATEX en Modint) of betrokken is bij de ontwikkeling van wet- en regelgeving is aanwezig. Dat maakt het een zeer waardevol congres, maar om de transformatie naar een duurzame en circulaire textielindustrie écht te bewerkstelligen, is verbinding, samenwerking en investering nodig vanuit meerdere perspectieven; van onderzoeker tot marketeer, van sorteerder tot ontwerper, van spinner tot inkoper en zeker ook de financier heeft een rol.
Het congres was bij AITEX. AITEX staat voor “Asociación de Investigación de la Industria Textil”, oftewel de Spaanse Vereniging voor Onderzoek in de Textielindustrie. Het is een toonaangevend technologisch centrum gevestigd in Alcoy, Spanje, dat zich richt op onderzoek, innovatie en technische diensten voor de textiel-, kleding- en technische textielsectoren
Het laatste nieuws

What’s Up – De EU wil de anti-greenwashingwet mogelijk intrekken & Hoe introduceert Odlo het digitale productpaspoort?
Het voor u verzamelde bedrijfs- en economische nieuws uit de sector - 23 juni


What’s Up – ‘Laagste prijs, anders verkopen we het niet’ – Action streeft naar duurzaamheid zonder de lage prijzen los te laten
Het voor u verzamelde bedrijfs- en economische nieuws uit de sector - 19 juni