Ga naar de inhoud

Geen woorden maar daden

Eind januari van dit jaar heeft de Europese Commissie het ‘EU Competitive Compass’ gepubliceerd. Dit document is van groot belang, omdat het concrete initiatieven noemt die de concurrentiekracht van de Europese industrie moeten versterken. Het plan richt zich op thema’s als ‘deregulering, verlaging van energiekosten, verbeteringen in aanbestedingsprocedures en een sterkere interne markt. Stuk voor stuk cruciaal om het concurrentievoordeel van Europa te vergroten.

Als we specifiek naar de textielsector kijken, biedt het plan interessante kansen. Er zijn duidelijke ambities om innovatie te stimuleren en start-ups en scale-ups te ondersteunen. Zo wil men een klimaat creëren waarin nieuwe bedrijven floreren en de toegang tot risicokapitaal wordt verbeterd. Innovatieve bedrijven hebben vaak moeite om financiering te vinden. Een beter werkende venturecapital-markt kan een wereld van verschil maken. De textielsector heeft de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt op het gebied van duurzaamheid en technologie, en deze initiatieven kunnen dat tempo verder versnellen.

Hoewel ik blij ben met het ambitieuze voornemen van de Europese Commissie, blijf ik ook voorzichtig. De ervaring leert dat veel van dit soort mooie plannen vastlopen in de Brusselse bureaucratie. De complexiteit van de regelgeving en de trage besluitvorming maken het lastig om snel resultaten te boeken. Daarnaast kost het enorm veel tijd en inspanning voor organisaties zoals Modint, brancheverenigingen en onderzoeksinstellingen om aan tafel te komen en gehoord te worden.

Die tijd hebben we niet zomaar. De wereld verandert snel en Azië en Noord-Amerika, wachten niet op Europa om zich te organiseren. Willen we onze positie als koploper behouden, dan moeten de Europese plannen nu vertaald worden in actie. De energietransitie, de ontwikkeling van duurzame materialen, en het digitaliseren van productieketens vereisen niet alleen beleid, maar vooral daadkrachtige uitvoering.

Dat gezegd hebbende, wil ik het positief houden. Het feit dat er een EU Competitive Compass is opgesteld, betekent dat er een belangrijke stap is gezet.

De bal ligt nu bij ons: de bedrijven, overheden en instellingen in Europa. Samen moeten we ervoor zorgen dat de juiste acties worden ondernomen en dat plannen niet blijven hangen in goedbedoelde beleidsstukken. Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we de concurrentiekracht van de Europese industrie echt vergroten: geen woorden maar daden!

Sylvia Roelofs
Voorzitter Modint

Het laatste nieuws

Trade Policy & Customs Update nr. 1, 2025

Latest news on trade tariff war USA, China, EU, Canada & Mexico

What’s Up – Handelsoorlog USA extra tarieven

Het voor u verzamelde bedrijfs- en economische nieuws uit de sector - 13 maart

Martin Mulder opnieuw benoemd als bestuurslid Bpf MITT

Martin Mulder is opnieuw benoemd als bestuurslid van Bpf MITT.  Gezien zijn rol en en de geplande aftreding van Jan Hasselman volgend jaar, vinden we het belangrijk dat Martin blijft om kennis te behouden....