Ga naar de inhoud

EU-wetgeving op duurzaamheid; dit moet je in 2025 in de gaten houden

Wetgeving op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen is continu in beweging. Er komt steeds meer regelgeving op de sector af en er vinden regelmatig herzieningen plaats. Ons team volgt deze ontwikkelingen op de voet, zodat jij altijd op de hoogte bent. Wat staat er voor 2025 op het menu? We geven je alvast een inkijkje. Ook dit jaar houden we je bij met onze nieuwsbrieven en CR kwartaalwebinars. Blijf ons volgen! 

Productveiligheid

2024 is geëindigd met de inwerkingtreding van de nieuwe algemene productveiligheidsverordening op 13 december. De General Product Safety Regulation (GPSR) is een nieuwe EU-verordening die de veiligheid van consumentenproducten waarborgt door fabrikanten, importeurs en distributeurs verantwoordelijk te maken voor naleving van veiligheidsnormen, verbeterde monitoring en rapportage, product traceerbaarheid, duidelijke instructies en veiligheidsinformatie, en het gebruik van een kwaliteitssysteem. Lees hier meer.

Van groot belang voor de productveiligheid van textielproducten zijn de eisen op het gebied van chemicaliën in het eindproduct, bijvoorbeeld de REACH wetgeving, welke onder revisie is.

Belangrijke ontwikkelingen lopen ook ten aanzien van Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), een groep synthetische chemicaliën en het verbod daarop.

Daarnaast gaan de regels op het gebied van Textiel etikettering veranderen. De eerste voorstellen zijn geaccordeerd en daarover verwachten we meer aan het einde van het jaar.

Dit jaar verwachten we ook een herziening van de regels op de veiligheid van speelgoed.

Digitaal Product Paspoort

In 2025 worden de technische eisen aan het Digital Product Paspoort verwacht. De inhoud wordt vastgelegd in een product-specifieke uitwerking van de Ecodesign richtlijn. Deze wordt verwacht in 2027. Modint zal samen met GSI nog meer inzetten op pilots, kennisdeling en informatie over de ontwikkelingen en hoe bedrijven zich voor kunnen bereiden. Lees hier meer.

Ecodesign

De Ecodesign verordenig, Ecodesign For Sustainable Product Regulation (ESPR), is bedoeld om de duurzaamheid van producten op de EU-markt aanzienlijk te verbeteren door hun circulariteit, energieprestaties, recycleerbaarheid en duurzaamheid te verhogen. Voor de eisen aan producten van textiel en schoenen, kan er inspraak geleverd worden via het Eco Design Forum. Dit forum brengt een breed scala aan belanghebbenden samen, waaronder vertegenwoordigers van de industrie, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld en experts die door de lidstaten zijn aangesteld. Samen met Euratex, onze EU koepelvereniging, heeft Modint een plek aan deze tafel.

Gepaste zorgvuldigheid

De grootte van je bedrijf, het productassortiment of andere facetten, zijn bepalend voor welke wetgeving van toepassing is op jouw bedrijf en wanneer. Een rode draad hierin is het gepaste zorgvuldigheid principe. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) zijn beide EU-regelgevingen die gericht zijn op duurzaamheid en gepaste zorgvuldigheid, maar met verschillende focusgebieden en verplichtingen. CSRD heeft de focus op transparantie en rapportage, terwijl de CSDDD gaat over Due diligence (gepaste zorgvuldigheid) en verantwoordelijkheid. Bedrijven die onder de CSRD vallen, zijn al druk aan de slag. Voor de CSDDD is het wachten op de Nederlandse implementatie. Lees onze consultatie

Anti dwangarbeid

Een andere belangrijke ontwikkeling om in te verdiepen is de Anti Dwangarbeid Verordening. Hiermee wordt verkoop in de EU verboden van producten die met behulp van dwangarbeid zijn vervaardigd. Op 12 december hebben we in ons CR update webinar de stappen naar de implementatie in 2027 toegelicht. 

Het onderwerp dwangarbeid is complex, onder andere doordat het zich vaak verder in de keten bevindt en ook vaak een aanpak vergt met lokale belanghebbenden en overheden. We adviseren bedrijven daarom om dit niet alleen te doen. Een mogelijkheid is om je aan te sluiten bij het in oprichting zijnde ‘Verbond voor Duurzame Kleding, Textiel en Schoenen’, waarin een collectieve aanpak op dit onderwerp opgenomen is. Het Verbond heeft Due Diligence als basis, zodat deelnemers hun risico’s op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en dierenwelzijn kunnen identificeren en aanpakken. Voor meer informatie, neem contact op met Miriam Geelhoed

Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid

In diverse lidstaten worden UPV (Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid) wetgevingen verder geïmplementeerd. Bekende voorbeelden zijn UPV’s op textiel, bijvoorbeeld in Nederland en in Frankrijk. Maar ook op het gebied van verpakkingen heeft iedere EU lidstaat (en ook landen buiten de EU) vereisten. Als Modint zetten we ons in voor harmonisatie voor textiel UPV implementatie in de EU door deelname aan het Pro Forum, waar we samenwerken met andere lidstaten op dit onderwerp.

Europese ontwikkelingen

Verdere ontwikkelingen die lopen zijn onder andere de Europese uitwerking op het gebied van greenwashing, mogelijke verplichte footprint berekeningen in Frankrijk, stimuleren van duurzaamheidseisen in aanbestedingen en implementatie van de richtlijnen over industriële emissies en het storten van afval.

Hier zetten wij op in

Vorig jaar hebben we het kabinet opgeroepen tot dringende maatregelen, nodig voor eerlijke, betaalbare en duurzamere handel. Dit zijn acties tegen het op de markt brengen van producten die niet voldoen aan Europese normen, maar ook investeren in wat nodig is om op te schalen in het verduurzamen van textiel. Lees onze brief. 

In 2025 zullen we meer initiatieven zien die erop gericht zijn om industrie in Europa te versterken en verplichtingen voor bedrijven te reduceren. Denk hierbij aan de Circular Economy Act 2025, om de circulaire economie te versterken en consumenten te stimuleren duurzamer te handelen. Op verschillende tafels zijn invoerrechten en handhaving bij directe import onderdeel van gesprek nu de roep om een gelijk speelveld steeds luider wordt. 

Een ander voorbeeld is het Omnibus Simplification Package: een initiatief van de Europese Commissie om de administratieve lasten en rapportageverplichtingen voor bedrijven te verminderen door verschillende EU-wetten te vereenvoudigen. Dat is een belangrijke stap, die mooi aansluit bij onze sectorboodschap ‘Maak van verduurzamen een succesvol businessmodel’, welke we op 9 december 2024 presenteerden aan Minister Beljaarts. Lees onze boodschap

Ook in 2025 zijn er dus veel ontwikkelingen om in de gaten te houden. Als Modint zien we een belangrijke rol voor ons om te blijven benadrukken dat al deze ontwikkelingen moeten bijdragen aan een betere, duurzamere wereld, waarin ondernemers succesvol ondernemen. We moeten voorkomen dat bedrijven worden afgeleid door de hoeveelheid regels en daarvoor disproportioneel moeten investeren in tijd en middelen. Wij gaan voor investeringen in echte impact.

Het laatste nieuws

Trade Policy & Customs Update nr. 1, 2025

Latest news on trade tariff war USA, China, EU, Canada & Mexico

What’s Up – Handelsoorlog USA extra tarieven

Het voor u verzamelde bedrijfs- en economische nieuws uit de sector - 13 maart

Martin Mulder opnieuw benoemd als bestuurslid Bpf MITT

Martin Mulder is opnieuw benoemd als bestuurslid van Bpf MITT.  Gezien zijn rol en en de geplande aftreding van Jan Hasselman volgend jaar, vinden we het belangrijk dat Martin blijft om kennis te behouden....